Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prsa, bříško, zadeček

S postupujícím jarem se každoročně objevují výzvy k hubnutí „do plavek“. Nejprve v časopisech, které mají v názvu „kondice“, „zdraví“, „fit“, pak v těch s dívčími jmény, a nakonec i v přílohách „seriózních“ deníků.  

S železnou pravidelností „devět z deseti“ měsíčníků i týdeníků nabízí osvědčené postupy, diety podle celebrit, light jídelníčky, recepty na (skoro) bezkalorické pokrmy, tipy na cvičení a aktuální plavkovou módu ve velikosti 36. S blížící se dobou dovolených se téma korektně mění, nastupují rady, jak vystavit na odiv malá i velká prsa a jak zamaskovat povislé či příliš kulaté bříško, případně umně skrýt větší zadeček. Na fotkách už jsou plavky „na opravdu každou postavu“ a k nim parea v rozměru čtyř čtverečních metrů.

U plavek (kromě velikosti) také záleží na tom, kolik mají dílů. Ještě celkem nedávno jsme se do nějakých dvou, tří let věku všichni koupali „na Evu“, případně „na Adama“, počet oděvních kusů nikdo neřešil. Dnes ovšem oblékáme do plavek (dokonce s plenkou) i miminka. Nudisté a naturisté plavky neřeší do konce svého koupacího života. U ostatních to mají jednodušší Adamové, jeden díl jim prostě stačí.

Moje první plavky byly jednodílné, bavlněné, po namočení okamžitě ztěžkly a obrovsky se zvětšily. Abych si nespálila záda a ramena (trochu jsem se připekla vždycky), přibylo k plavkám do vody ještě bavlněné triko, rovněž těžknoucí. Děti se mi často kvůli tričku smály, ale to mně, vodníkovi, bylo celkem fuk. Hlavně, že jsem mohla být ve vodě co nejdéle. Vlastně jsem na břeh vybíhala pouze za účelem doplnění energie: pro maminčiny řízky, namazané chleby a domácí moučníky a pro tatínkem vypěstované broskve, jablka, ředkvičky, okurky a rajčata. Na začátku prázdnin jsem mívala přezdívku „dcera ředitele vápenky“, s postupujícím létem sice moje pleť neměla o mnoho tmavší odstín, ale posměváčky už to přestalo bavit. Mezi plážovými „ašanty“ jsem byla stále hodně viditelná a spolužáci mi v září nevěřili, že jsem strávila tři týdny u Jadranu.

V období plochého hrudníčku jsem toužila po dvojdílných plavkách s „opravdovskou“ podprsenkou. Říkalo se jim opalovačky. Šily se také z bavlny, příšerně dlouho schly, takže pokud opravdu sluníčko hřálo a plavky konečně na těle uschly a přestaly studit, nikomu se nechtělo je znovu namočit a celé sušení podstoupit znova. Tak už se raději jen na břehu opaloval, tehdy, ještě bez vědomí existence ozonové díry, natřený modrou indulonou, contraviolem, kakaovým máslem z lékárny, nebo ničím.

V době, kdy hrudník přestával být plochý, jsem nosila pravé „bikinky“. Dva malé trojúhelníčky se šňůrkami a nízké kalhotky. Byly modré, s kytičkami, vyrobené z nějakého umělého, nepříliš pružného úpletu, jó, v prehistorických dobách před elastanem …

„V „požehnaném věku“ 23 let jsem jako matka dvou dětí usoudila, že už pro mé uvolněné bříško je „ta veliká mezera mezi horním a dolním dílem plavek“ jaksi nepatřičná, a zahalila jsem se jedním větším kusem látky. Bříško se sice schovalo, nějaký kilogram navíc ale ne. Po mnoha letech a mnoha hubnoucích pokusech, když konečně zmizely ty kilogramy, jsem ještě jednou zkusila na krátký čas oblékat dva díly. Pak opět nastalo jednodílné období, ale zase se objevila „ta díra“, a spolu s ní varování kožních lékařů. S ním ruku v ruce (namazané krémem) přispěchala nabídka výrobců kosmetických přípravků s ochrannými faktory. Moje bílá citlivá pleť se začala ještě více schovávat.

Zapátrala jsem na internetu a objevila obchod pro potápěče, jachtaře a pobřežní hlídku, ve kterém jsem zakoupila černé triko s nápisem Mares (jak mořské!) z americké látky s ochranným filtrem proti UVA, UVB a UVC paprskům 50+, s dlouhým rukávem a stojáčkem. K němu jsem přikoupila černý spodní díl, a tak k moři balím zase dva díly plavek. Vlastně ne, mám ještě třetí díl koupacího úboru. Je to čepice s kšiltem vpředu a „sukýnkou“ (australská norma) vzadu, bez které do slaných vln odrážejících jižní paprsky nevstoupím. A protože je na tom moje sestra s choulostivou pletí podobně, tak se na chorvatských plážích už několik let na začátku července objevují dvě stejné černé postavy s bílýma nohama, v tmavých brýlích a s pokrývkou hlavy. Horkem zlenivělí plážoví a kavárenští povaleči přemýšlejí, mají – li úpal, nebo zda těch koktejlů nevypili příliš, když vidí „dvojmo“.

Autor: Olga Medová | neděle 27.5.2018 22:12 | karma článku: 13,34 | přečteno: 446x
  • Další články autora

Olga Medová

Zahalená a odhalená

U ženy většina mužů ráda popustí uzdu své fantazii a představuje si to, co je skryto. Představy se pak naplní, nebo ne, někdy zůstane jen u té fantazie.

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

Že prý trávíme denně několik hodin na mobilu, na sociálních sítích, na počítači, u televize... To je určitě lež jako věž! Kde bychom na to vzali čas???

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka... Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma: 15,69 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Za časů UčíTelky

Jste na home office, v dětském pokoji neskutečně kašle vaše dítě, měříte mu teplotu, dáváte mu zábaly, děláte s ním úkoly, zapínáte inhalační “kočku”, řešíte pracovní problémy, vyzvednutí mladšího sourozence ze školky...

1.3.2024 v 23:40 | Karma: 14,26 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Mluno, električina, síla blesková

Green Deal. Obnovitelné zdroje. Fotovoltaika. Elektromobilita. Udržitelnost. Blackout. Náklady za energii. Úsporná opatření.

28.2.2024 v 21:25 | Karma: 11,82 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 166
  • Celková karma 15,53
  • Průměrná čtenost 533x
Mám ráda kočky, plavání a dlouhé pěší procházky, dobrou kávu a suchá červená vína z Moravy i od Mělníka.

Seznam rubrik