Patchwork u jezera

8. 08. 2020 22:09:14
Bývalá pískovna. Pokladní odemyká, jsme tu první! Jezero je celé „naše“! Hledáme místo, kde vydrží co nejdéle stín. Stánky jsou ještě zavřené, všude klid. Najednou v dálce spatříme výjev jako z letáku cestovky. Reklama na Bali!

Kousek bělostné písčité pláže, obrovitý bílý piknikový stan, vlastně plátěná klimatizovaná restaurace, menší kulaté stany „do špičky“, bíle „oblečené“ stolečky, palmy. Je to snad fata morgana? Něco se tady natáčí? Ne, prý tady bude dnes svatba. Aha, už jsme si všimli velikánského bílého srdce a dvou velkých písmen, obojí taktéž v bílé. Část břehu je oddělen páskou a kousek vodní plochy bójkami. Zatím se tam nic neděje.

Obeplula jsem jezero jako vždy, ne dokola, jen k barevným pěnovým válečkům a zase zpět. Kolem půl deváté přicházejí další návštěvníci. Tý jó, co je to tam vzadu? Zírají jako my a tipují. Tady se točí nějakej seriál? Nebo film? Nebo je to reklama? Na co? Zvědavci se jdou podívat blíž, fotí na mobily, pár plavců pronikne za bójky a výzvu, aby prostor opustili, uposlechnou až napodruhé.

Bránou začínají proudit davy. Samotní pánové i dámy všech věkových kategorií, páry, rodiče, babičky a dědové, děti, hodně těhulek. Rodinka s velkým černým pytlem. Z něj vytahují stan, provlékají jím pružné tyčky a umísťují ho na deku. Holčička s klukem pak vyprošťují složený člun a pumpičkou ho nafukují. Dohadují se, kdo s kým pojede první. Maminka z pytle vyndává ještě deku, ručníky a matraci s okýnkem, a pak prázdný vak schová pod tu rozloženou deku. Tatínek vyřizuje pracovní hovor, ano, navýšení ceny náhradních dílů šéf odsouhlasil. Další rodiny táhnou paddleboardy, nafouknuté kruhy a minibazénky pro miminka. Z obřích plážových tašek vyndávají polštářky, rukávky, brýle, kyblíčky a lopatky, bábovičky, síťky, ploutve a potápěčské brýle, žáby, plameňáky... Vítězí kolosální červený papouch velikosti středního auta. Chlapeček se ho ale trochu bojí.

Přimhouřit oči, iluze italského Bibione je téměř dokonalá. Kiosky otevřely, nabídka nápojů, teplého jídla i studeného osvěžení je opravdu pestrá. Kamínková pláž s hnědožlutým pískem i travnaté plochy se zaplňují. Lidé nejprve ohrnují nos nad místem u odpadkových košů, za chvíli ani to nevadí. Většina se snaží své karimatky a deky položit kousek dál od těch, které už tam jsou prostřené. Ale jsou i výjimky, kterým nějaké rozestupy či osobní zóna nic neříká. Svou deku pokládají těsně vedle jiné, občas ji kouskem překrývají, ač je zatím stále dost místa pro všechny.

Letos jsme ještě tolik lidí pohromadě neviděli! Světlí, růžoví a červení, co se připálili už včera, hnědí, kteří se opalují snadno, těm já závidím. Pánové s „pekáčem buchet“ i s bříškem, slečny a paní rozličných rozměrů, připadá mi ale, že všechny mají stejnou velikost dvojdílných plavek. Některé by uspěly na molech, jiným by slušely spíše plavky jednodílné a větší. Dokonce tu pobíhá jeden pes s dětskými plavkami v tlamě, krásná vyžla, která sem ale nesmí. Obrázek psa je u vchodu přeškrtnutý. Jedna paní má i ve vodě klobouk a brýle, a na sobě má triko s dlouhým rukávem.

Davy před polednem houstnou, u pokladny je fronta a pruh kolem vodní plochy se pokrývá barevnými čtverci a obdélníky. Shora uvidí svatebčané pěkný patchwork. Jeden z pořadatelů v bělostné košili nám prozradil, že nevěsta a ženich mají přiletět vrtulníkem a živě jim bude hrát známý saxofonista. Za chvíli opravdu slyšíme kvílivý saxík, zatím je to zkouška. Proběhne i zkouška reprodukované muziky a hlasu moderátora. Vše funguje. Běloskvoucí část jezera ožívá. V jednu chvíli dokonce přes jezero letí dvě bílé volavky a míří v tu stranu. Jako by to bylo ve svatebním scénáři. Čekáme, zda přistanou mezi hosty, ale ptáci míří jinam.

Maminky začínají otvírat plastové krabice se sendviči, řízky, buchtami a koláči. Děti ale žadoní zmrzlinu, kolem projelo chladicí auto s obrázky nanuků. Tátové si dávají pivo, jedno můžu, to do večera vyprchá, ženy si nosí kávu. Výbornou a ve vratném kelímku. Všude je pořádek, nikde se žádné plasty neválí. Z vody vyskočí ryba a kluk ječí, pomóc žralok! Plave jako o život ke břehu, i když na něj matka volá, kde by se tu vzal!

Vedle nás se mísí slovenština s ruštinou, cigaretový kouř jde přímo na nás. Kousek dál se vzteká dítě, že chce na skákací hrad. Jenže ten je na druhém břehu a mámě ani tátovi se tak daleko nechce jít. Děcko dostává mobil a usmívá se. Mobil v ruce třímá asi třetina ležících a sedících na dekách. Kdosi do něj huláká řečí nám neznámou, vedle zní čirá, zato pěkně jadrná čeština. Vyžla bez páníčka počurala „náš“ strom a plavky nám vyplivla na deku. „Karanténooo“! Fenka zastříhá ušima, odrazí se a tlapkami nás zasype pískem.

Helikoptéru s nevěstou a ženichem jsme nespatřili.

Ta oblečená ve vodě jsem byla já.

Tak zase zítra, má být stejně...

Autor: Olga Medová | sobota 8.8.2020 22:09 | karma článku: 19.79 | přečteno: 529x

Další články blogera

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka... Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 15.08 | Přečteno: 216 | Diskuse

Olga Medová

Za časů UčíTelky

Jste na home office, v dětském pokoji neskutečně kašle vaše dítě, měříte mu teplotu, dáváte mu zábaly, děláte s ním úkoly, zapínáte inhalační “kočku”, řešíte pracovní problémy, vyzvednutí mladšího sourozence ze školky...

1.3.2024 v 23:40 | Karma článku: 14.25 | Přečteno: 341 | Diskuse

Olga Medová

Mluno, električina, síla blesková

Green Deal. Obnovitelné zdroje. Fotovoltaika. Elektromobilita. Udržitelnost. Blackout. Náklady za energii. Úsporná opatření.

28.2.2024 v 21:25 | Karma článku: 11.47 | Přečteno: 273 | Diskuse

Olga Medová

Co nemám, nepotřebuji?

Vystupuji z auta a beru si ze zadního sedadla batoh..., ale skoro se orosím. Kde mám proboha svou bundu?

24.2.2024 v 22:31 | Karma článku: 17.73 | Přečteno: 525 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.01 | Přečteno: 458 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 519 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 14.90 Průměrná čtenost 534

Mám ráda kočky, plavání a dlouhé pěší procházky, dobrou kávu a suchá červená vína z Moravy i od Mělníka.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...