Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strčte hlavu do Písku

Písek letos slaví 777. narozeniny. I nový zářijový termín oslavy byl ale zrušen. Smutné. Mám Písek ráda. Mám ráda i mosty, můstky a lávky. Odjakživa spojovaly lidské životy. 

Nejnovější písecká lávka naopak nejprve lidi rozdělovala. Stavět? Nepostavit? Přiznám se, že i já jsem si z pohledu turistky a cyklistky říkala, že mostů přes Otavu je přece dost. Šrámkův most, most pro pěší nad Městským ostrovem u plaveckého bazénu, Kamenný most, Nový most, Houpací lávka a Jiráskův most, bráno po proudu řeky.

Byl to ale také pohled obyvatelky dvojměstí nad Labem, kde se při nedávné opravě soustavy sedmi mostů nepodařilo prosadit oprávněnou potřebu bezpečné cesty mezi oběma městskými částmi pro pěší i kola. A tak se dá řeka překonat pěšky pouze po silničním mostě generála Lišky, postaveném na místě bývalého historického mostu. Autem se dá jet ještě po silnici R 10, nedávno přejmenované na D 10. V nedalekých Lázních Toušeň i v Čelákovicích si své lávky pro cyklisty, pěší turisty, rodiny s kočárky, invalidy i pejskaře postavili. U nás se chodí po chodníku s kolonami aut po boku, my bojácnější po něm opatrně jezdíme i na kole. Po mostě sice oficiálně cyklostezka vede, ale není to samostatná cesta, oddělená od vozovky. A tak ti “odvážní“ rychlí závodníci, pomalejší senioři, cestující do zaměstnání i za sportem šlapou do pedálů po silnici vedle osobních, nákladních aut i kamionů po svém proužku s nastříkanými obrázky kola na vozovce. Jezdí tam s nimi ale i ti nejmenší v sedačkách nebo ve vozíčkách s vlaječkami za koly rodičů, ale také samostatně na malých kolečkách.

Mosty a lávky Píseckým tedy trochu závidím, ale hlavně jim je přeji. Ta „nová“ lávka, která se klene nad Václavským jezem, spojuje Hradiště a Václavské předměstí. Originální architektonické dílo píseckého rodáka Josefa Pleskota nese jméno politické vězeňkyně Dagmar Šimkové. Lávka, která slaví své druhé „postaveniny“, získala titul PRESTA, prestižní stavba jižních Čech v kategorii Dopravní a ostatní inženýrské stavby. Není rovná, nad řekou se láme, jsou to vlastně lávky dvě. Cestou od Hradiště nabízí výhled na kostel sv. Václava a zkracuje obyvatelům i turistům cestu ke sportovnímu areálu, na václavskou plovárnu a do rodinného penzionu Sport s příjemnou restaurací a terasou s výhledem na řeku. A k dříve velmi oblíbenému dopravnímu hřišti, které už bohužel asi rok nefunguje. Na jednom z domů po cestě ke koupališti je malá tabulka, připomínka povodně 13.8.2002, kdy voda sahala vysoko nad hlavy lidí. Dnes, při pohledu na klidnou hladinu Otavy to vypadá naprosto neskutečně a neuvěřitelně. Lávka je ale koncipovaná tak, že musí být nad hladinou případné stoleté vody.

Současně se stavbou byla upravena cyklostezka a chodník, a tak došlo k propojení lokalit s centrem města i průmyslovou zónou. Část cyklotrasy vede kolem továrny Jitex, prostředí je zatím trochu nehostinné. V Jitexu se ale stále plete a šije. Továrna prý dokonce nabízí exkurze.  Dnes v areálu sídlí více firem, snad se dočká znovuzrození. Pak by se procházka kolem rozlehlého komplexu mohla stát i příjemným nahlédnutím do industriálního prostoru. Písek se profiluje jako jedno z nejlepších měst pro život v České republice. Právem, i díky těm mostům. Jeďte si strčit hlavu do Písku, i bez oslav to stojí za to v kterémkoli ročním období.

A my nad tím Labem? Třeba se někdy ještě dočkáme lávky, která spojí levý a pravý břeh Labe. Znovu ožívající lesopark Ostrůvek s písčitou plážičkou a novým dětským hřištěm propojí s cestou na koupaliště Proboštská jezera, k jezeru Lhota, do Hlavence a dál. Nebo bude možné přejít přes Labe z Královic do Hluchova „na koníčky“ a do lesoparku Houšťka na kurty a na právě rekonstruovaný sportovní stadion Emila Zátopka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Medová | pátek 18.9.2020 13:34 | karma článku: 13,14 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

Lucerna, prestižní místo pro oslavu. Sváteční nálada, vzpomínky, emoce, nostalgie. Narozeninový dort, květiny, milí hosté. Dárek dostali všichni přítomní.

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 17,96 | Přečteno: 309x | Diskuse| Osobní

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

Včera nám nad hlavami majestátně mával křídly čáp. Nemohli jsme se na jeho magický let vynadívat. V okolí Prahy vzácný úkaz... Naposledy jsme tu čápa viděli před deseti lety.

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 10,99 | Přečteno: 135x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Zahalená a odhalená

U ženy většina mužů ráda popustí uzdu své fantazii a představuje si to, co je skryto. Představy se pak naplní, nebo ne, někdy zůstane jen u té fantazie.

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36 | Přečteno: 398x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

Že prý trávíme denně několik hodin na mobilu, na sociálních sítích, na počítači, u televize... To je určitě lež jako věž! Kde bychom na to vzali čas???

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka... Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma: 15,69 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Zaplavené ulice, desítky výjezdů hasičů

6. května 2024  15:47

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Při bouřkách a dešti může od...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 15,37
  • Průměrná čtenost 526x
Mám ráda kočky, plavání a dlouhé pěší procházky, dobrou kávu a suchá červená vína z Moravy i od Mělníka.

Seznam rubrik