Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvíkovská padesátka

Nejdříve si „otcové poutníci“ (našli by se i proutníci) postavili stany u Vltavy. Vlasáči (někteří dodnes), vousáči (většina dodnes), študáci, dva páry jednovaječných dvojčat. 

Přidaly se blondýny, zrzky, brunety, krátko i dlouhovlasé. Členové party z jižních Čech i z matičky Prahy spolu zažili všechno. Lásky, rozchody, svatby, rozvody. Porody. Nehody i zotavení. Nemoci a uzdravení. Ale i odchody a vzpomínání. Časem se přesunuli na hotel Zvíkov a do dřevěných chatek.

Hráli tenis, fotbal, nohejbal, kroket, pétanque… Soutěžili o žluté tričko (ve speciální disciplíně). Koupali se v řece, to ještě nebývala voda v přehradě zelená, plná řas a sinic už v červenci. Užívali si opalování na koupališti, prohlídky hradu (i s večerním Zvíkovským raráškem v podání píseckého divadelního souboru), výlety na zámek Orlík a do Písku, táboráky, buřty, noční kytary a zvučné vícehlasy, vinárnu, popíjení a hulákání na terase nad bazénem, pozorování hvězdné oblohy dalekohledem, projížďky na kole, lodí, exkurze do nitra přehrady a do pivovaru…

Obcí Zvíkovské Podhradí proudily davy trampů, v hospodách bylo narváno, pivo a barevné i průhledné lihoviny tekly proudem. Pojízdná prodejna jako z filmu Léto s kovbojem vozila maso. Dvojnice Luby Skořepové měla krámek s potravinami a nějaký čas fungoval ještě další obchod. Pán, co pamatoval stavbu přehrady, miloval bouřku a jednou  do něj uhodil blesk (přežil), půjčoval knihu černobílých fotek o staré Vltavě a jeho syn později kola.

Letos se všichni sešli ve středním Povltaví popadesáté. Přijeli i ti, co se akcí neúčastní pravidelně. Společné půlstoletí oslavili v nových tričkách s hradem a padesátkou. V restauraci s rekonstruovanou terasou, v pivovaru i v hostinci v nedaleké obci, kde kdysi trávívali dlouhé večery, když ještě spávali ve stanech. Na terase u bazénu vyvrcholila oslava za účasti současného starosty, co se opravdu o všechno a o všechny postará, a bývalého ředitele hotelu, co vždycky všechno zařídil a i v důchodu hýří anglickým humorem. Tito dva muži a několik dam tvoří místní pěvecký sbor a pro své pravidelné hosty dokonce připravili malý koncert. Troufli si na vícehlas, zazněla i kytara a starosta pískal na flétničku. Neskutečná atmosféra!

Za těch padesát let se život v obci proměnil. Střídali se předsedové, starostové. Oba obchody jsou zrušené. Vyrostla tu nová ubytovací zařízení, koupaliště prošlo rekonstrukcí a je přátelské pro všechny věkové kategorie, obrovská travnatá plocha se vzrostlými stromy poskytuje dostatek místa pro domácí i hosty. Na hrad a do restaurací už neproudí davy v džínách s teletem nebo usárnou, ešusem a celtou, lidé jezdí autem, přibylo nové parkoviště se stánkem (a léta slibovaným muzeem řeky Vltavy, budova je ale zatím prázdná). Jezdí tu i dost cyklistů, pěší turisté jsou v menšině. Změnilo se všechno.

Změnila se i parta, z někdejších mladých a neklidných jsou senioři, ale v tradici pokračují jejich děti. Nit se nepřetrhla, už se tu scházejí tři generace, letos tu byla dvacítka „zvíkovských rarášků“. Věkový rozdíl mezi dětmi je více než deset let.

Ti všichni, co se rádi vidí, už tráví více času u chatiček, vymýšlejí zábavu pro vnoučata. Společně se griluje, po setmění běží dětské letní kino, nejmladším účastníkům zájezdu svítí na rukou barevné náramky z noční bojovky. Tenis se hraje dál, ale „na bedně“ už stojí potomci a jejich partneři. Všichni si tykají, děti i kmeti. Ti nejstarší jsou už několik let v důchodu. Leckde je pobolívá, zato po ránu tady mají většinou čistší hlavu než kdysi. Dodnes se oslovují přezdívkami. A ještě vymýšlejí nové pro „náplavy“. Přidá se i čtvrtá generace? Za pár let lze očekávat první pravnoučata!

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Medová | středa 3.8.2022 22:03 | karma článku: 23,23 | přečteno: 449x
  • Další články autora

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

Lucerna, prestižní místo pro oslavu. Sváteční nálada, vzpomínky, emoce, nostalgie. Narozeninový dort, květiny, milí hosté. Dárek dostali všichni přítomní.

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 18,88 | Přečteno: 346x | Diskuse| Osobní

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

Včera nám nad hlavami majestátně mával křídly čáp. Nemohli jsme se na jeho magický let vynadívat. V okolí Prahy vzácný úkaz... Naposledy jsme tu čápa viděli před deseti lety.

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 11,01 | Přečteno: 137x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Zahalená a odhalená

U ženy většina mužů ráda popustí uzdu své fantazii a představuje si to, co je skryto. Představy se pak naplní, nebo ne, někdy zůstane jen u té fantazie.

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36 | Přečteno: 398x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

Že prý trávíme denně několik hodin na mobilu, na sociálních sítích, na počítači, u televize... To je určitě lež jako věž! Kde bychom na to vzali čas???

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka... Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma: 15,69 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 15,47
  • Průměrná čtenost 526x
Mám ráda kočky, plavání a dlouhé pěší procházky, dobrou kávu a suchá červená vína z Moravy i od Mělníka.

Seznam rubrik