Balada piánová

16. 03. 2023 23:20:28
Každý ráno na piáno hraje Jack... Já ne, nehraju ani v poledne, ani večer, nikdy jsem se to pořádně nenaučila.

Když mi bylo osm, „dali“ mě rodiče na klavír. Nebavilo mě to, nešlo mi to. Koupili mi „Školu hry pro začátečníky“ a zánovní klavír, nechali ho naladit ladičem pian, co nebyl pijan, ale opravdový ladič, který dobře slyšel, ale špatně viděl, což nevadilo, černé a bílé klávesy odlišil podle sluchu.

Se svěšenou hlavou jsem chodila k paní učitelce Marešové do hudebky. Málokdy mě pochválila, nebylo zač. Raději bych běhala venku nebo si hrála s mrkací panenkou. Nástroj zabíral kus obýváku a bylo to k ničemu. Ničilo mě to domácí cvičení... Pravou rukou jsem leccos podle sluchu zabrnkala správně, nemám hudební hluch, ale přidat tam levou, která hraje něco úplně jiného, to pro mě bylo náročné. Vrcholem mého (ne)umění byla magnetofonová páska, kterou tatínek s láskou nadepsal „Hraje naše Olinka“. Skladba se jmenovala „Na traktoru“. Ano, buch, buch do kláves, těžkou rukou, jakoby ty těžké traktory oraly ty znárodněné celiny. Nevím, kde páska skončila, už ji ale stejně není na čem přehrát. Nahrávka se zřejmě při stěhování někam ztratila. Piáno rodiče prodali.

V osmé třídě se ukázalo, že za platného režimu neuplatním své výtvarné nadání, bez „známostí“ se na výtvarnou školu ani na aranžérku nedostanu. Kam tedy se mnou? Mám vyznamenání. Tak co na tu pedagogickou školu? Od deseti let vozím kočárky s miminky, hlídám sousedům děti, leccos umím nakreslit, ráda a čistě zpívám. Cvičení mi nejde, ale dám se do toho, chodím třikrát týdně do sokolovny, cvičím a cvičím, připravuji si sestavu s hudbou, zvládnu to. Piáno už nemám, tak chodím ke známým a nacvičuju „Ovčáky čtveráky“. Na dřevěnou zobcovou flétnu nadřu na zkoušky „Běžela ovečka, hore do kopečka“ na čtyřech tónech. Talentovky udělám. Písemné zkoušky také. Ale v Berouně mě nevzali, tak zkouším na odvolání Prahu. Vyšlo to a je to vlastně výhra, mohu jezdit do školy denně autobusem, nemusím být na internátu. Škola mi jde, baví mě biologie dítěte, zdravověda, psychologie, kromě dějin i pedagogika, chodím do sboru k profesorovi Ladislavu Danielovi. Jen to piáno nic moc, ale hraju s chutí. Kupuje se tedy úplně nové krásné světlé lesklé pianino. Za peníze od babičky a dědy „do výbavy“. Do výtahu se nevešlo, stěhováci otloukli schody, rodiče museli zaplatit opravu. Jen ať naše Olinka hraje...

Za dva roky jsem ale rodičům zahrála na nervy, když se provalilo, že jsem v 18 letech těhotná, rok před maturitou. Potřebujeme výbavičku, kočárek, lahvičky, dudlíčky... Nástroj se zase stěhuje z pátého patra, prodali jsme ho na inzerát.

Moje sestra pak také studuje na paní učitelku do školky, učí se ale hrát na housličky, už žádné těžké hudební nástroje! Jen lehké strunné v přenosném pouzdérku. Ano, vrzy vrz, také ji to moc nebaví, ale hlas má jako zvon, rovněž zpívá ve sboru.

Hudební talent po ní zdědila dcera. Od pěti let zpívá ve světově proslulém pěveckém souboru, podívá se po Evropě, do Afriky i do Asie. Učí se hrát na klávesy, maminka s tatínkem jí kupují krásné nové lesklé pianino. Zpívá, zakládá kvintet, studuje HV a sólový zpěv na pedagogické fakultě. Pak už moc nehraje, piáno osiří, jen z něj otírají prach a chodí po něm kocour Matyáš. Moje neteř se vdá, pak se odstěhuje, porodí holčičku. Ta u babičky ráda ťuká do kláves. Má dlouhé prstíky, tak třeba za pár let ona....

Mě dostihlo piáno ještě potřetí v životě, když jsem studovala (distančně) pedagogickou fakultu. Flétnu jsem zvládala, ale zkouška ze hry na hudební nástroj byla náročná. Půl roku jsem si platila hodiny u paní učitelky z hudební školy. Pianino jsem neměla, musely stačit elektrické klávesy. Zase jsem se naučila předepsaný počet písniček a dost.

A pak ještě jednou. Doufám, že už naposledy opakuji dětské písně v dur i moll při doplňujícím studiu pět let před důchodovým věkem. S piánem moc nekamarádím, dětem hraju jednoduchý doprovod a velmi ráda s nimi zpívám.

Tahle je má oblíbená:

„Máme v domě krám, je v ulici sám, a v tom krámě od rána za výlohou na třech nohou stojí piána, pá parapapa...

Kocour Max tam rád chodí v noci hrát, dobrou noc dá kotěti, vyleze si na klávesy, hraje zpaměti, pá parapapa ...

Autor: Olga Medová | čtvrtek 16.3.2023 23:20 | karma článku: 14.54 | přečteno: 229x

Další články blogera

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka... Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 15.08 | Přečteno: 215 | Diskuse

Olga Medová

Za časů UčíTelky

Jste na home office, v dětském pokoji neskutečně kašle vaše dítě, měříte mu teplotu, dáváte mu zábaly, děláte s ním úkoly, zapínáte inhalační “kočku”, řešíte pracovní problémy, vyzvednutí mladšího sourozence ze školky...

1.3.2024 v 23:40 | Karma článku: 14.25 | Přečteno: 341 | Diskuse

Olga Medová

Mluno, električina, síla blesková

Green Deal. Obnovitelné zdroje. Fotovoltaika. Elektromobilita. Udržitelnost. Blackout. Náklady za energii. Úsporná opatření.

28.2.2024 v 21:25 | Karma článku: 11.47 | Přečteno: 273 | Diskuse

Olga Medová

Co nemám, nepotřebuji?

Vystupuji z auta a beru si ze zadního sedadla batoh..., ale skoro se orosím. Kde mám proboha svou bundu?

24.2.2024 v 22:31 | Karma článku: 17.73 | Přečteno: 525 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 263 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 450 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 14.90 Průměrná čtenost 534

Mám ráda kočky, plavání a dlouhé pěší procházky, dobrou kávu a suchá červená vína z Moravy i od Mělníka.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...