Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kávu si osladím. Nebo ne.

Začalo to někdy před dvaceti lety na úřadě… „Jak se jmenujete?“ „Oliveriusová.“ „Cože??? Oliva Jůzová?“ „Neee…“

Zkomolené  jméno se ale tázané osobě tak zalíbilo, že dostalo příležitost k další existenci na vývěsním štítu nově vznikající cukrárny s výbornou italskou kávou, domácí zmrzlinou a prodejem zákusků, cukrovinek, bonboniér, lízátek, žvýkaček, jedlého papíru a marcipánu. S malým pultíkem lahůdek „pro každého něco“. Saláty, domácí chlebíčky, kvalitní sýry dovážené ze samotné země sýrů.  

V našem městě byly dlouhá léta na náměstí dvě cukrárny, kam se chodilo na koňakové špičky, rolády, indiánky, štafetky, ovocné košíčky, kremrole, věnečky a větrníky. A na kopečkovou zmrzlinu. Káva byla kvality nevalné, „turek“ značky Standard jako všude. Pak se jedna proměnila v květinářství, druhá existuje stále, ale má odřené dveře, velmi omšelý interiér a na skleněné výloze nápis: „My vyrábíme, ostatní jen prodávají“. Časem ve městě vznikly dvě nové cukrárny , ale z jedné je dnes ubytovna pro zahraniční dělníky a z druhé prodejna domácích „mazlíčků“, co vám zastřihnou plot, pořežou křoviny, posekají trávu a všelijak jinak upraví zahrádku, zkrátka bez nich nemůžete být.

Někdo ale nemůže být bez dobré kávy. První pravou kavárnu u nás otevřeli někdy na přelomu tisíciletí, byla maličká, útulná, v pasáži, s výhodou venkovního „výběhu“ pro malé návštěvníky, kteří se mohli pročutnout venku, a tak nechali maminku v klidu si vypít kávičku a osladit život na mateřské dovolené dortíkem od místní cukrářky. Jenže se tam často střídali nájemci, pravidelně skončili vždycky poté, co jim majitel po nějakém čase výrazně zvýšil nájem. Nahradili je noví důvěřivci.

Druhá kavárna byla větší, trochu studentská, trochu intelektuální, a jako první tam začali vařit polední polévky (už dlouho je v rekonstrukci).

A pak rostly další a další, rychleji než houby po dešti. Naše původní trhové městečko se stalo městem kavárenským. Nemáme tu žádnou kávovou plantáž ani pražírnu, školu kávy, ba ani vyšší procento kávomilů než jinde. Ale kaváren je už dokonce více než lékáren, optik a nehtových studií (těch je tu také požehnaně). Postupně dál otevírají jednu za druhou…

Prakticky na jedné ulici v délce cca 330 m z bodu A do bodu B (tedy mezi Olivou a pasáží) je v současnosti možné popíjet kávu nejméně na deseti místech! Každé má svůj příběh, specifikum a obchodní záměr.

Mladá podnikatelka se z pasáže (z výše uvedených důvodů) přestěhovala do prostoru bývalé pizzerie na malé náměstíčko a vybudovala tam pro své hosty vkusný interiér s dětským koutkem, zahrádku a venkovní hřiště, které je však dlouhodobě těžce zkoušeno návštěvníky ve věku mimo cílovou skupinu. Pořádá bazárky, koncerty, besedy, přednášky a charitativní dílny. Kavárna přežila covidové období, otevřela tehdy „okýnko“ a nabízela polední menu. Polévky tam vaří dodnes, mají vlastní moučníky, které peče paní kavárnice. Tradiční, čokoládové, ovocné, bezlepkové, klasické jako od babičky, ale i hodně netradiční. A narozeninové dorty na přání. Kávu mají z rodinné pražírny a víno z krajů moravských i z Bordeaux.

Přímo naproti, jen pár metrů od hřiště vznikla kavárnička u posilovny. Má venkovní šachovnici.

O ulici dál majitel domu otevřel kavárnu francouzského typu s nabídkou sladkých i slaných palačinek. Nedávno se změnila na bistrotéku!

Na hlavním náměstí se z původního bufetu vyklubala další, veliká převeliká kavárna, s dotací na dílničky, výstavy a tematické cestovatelské podvečery.

Ta zatím poslední, úplně čerstvá, spojuje butik s kavárnou. Butik se přestěhoval z bodu B (také kvůli zvýšení nájmu v pasáži) téměř do bodu A, kde si paní prodavačka koupila dům, ve kterém je dost místa pro módní hadříky, kabelky i stolečky a židličky. Nádherný prostor, terasa, zahrada a velké plány paní majitelky. Přímo v těsném sousedství „Olivy“.

Tím výčet možností vypít si v této malé lokalitě oblíbený nápoj nekončí. Blízko bodu B je polední jídelna, která má zahrádku na náměstíčku. Kávu také vaří.

V době trhů, dvakrát týdně, stojí celé dopoledne na tom velkém historickém náměstí kávový stánek.

Vedle pasáže je oblíbený řetězec, pekárna s lahůdkami a samozřejmě s kávou.

Konkurence je správná, zdravá, tomu všichni rozumí, ale tolik kávovarů na malém prostoru vypadá, jako by je vykouzlilo Macourkovo kouzelné sluchátko: „A tak volám jako hrom, ať je kafí milion.“ Jenže kdo je největším nepřítelem kavárníka? Nový kavárník hned vedle…

V dalších částech města vznikla ještě kavárna barevná, se švadlenkou, ta nedávno zanikla. Funguje ale kavárna u řeky, kavárna charitativní, hipsterská s kyselou kávou, kavárna s květinářstvím a cukrárna s domácími dorty a zmrzlinou. Možná jsem ještě na nějakou zapomněla… Kávu vaří i každá hospoda a všechny supermarkety.

Nejsme však v matičce Praze, ani na vídeňském či pařížském bulváru, kde si každý podnik své klienty najde. Kaváren stále přibývá, hostů ne. Prostě matematicky se počet milovníků kávy dělí čím dál větším dělitelem a podíl (zákazníků) se stále zmenšuje…

Jaké je to hezké, dva kováři v městě… Ano, i dvě tři místa s dobrou kávou, ale deset, patnáct? … Kavárníci nemají na růžích ustláno.

Panstvo, nedáte si někdo dobrou brazilskou kávu?

Autor: Olga Medová | sobota 27.5.2023 21:44 | karma článku: 13,69 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Olga Medová

Zahalená a odhalená

U ženy většina mužů ráda popustí uzdu své fantazii a představuje si to, co je skryto. Představy se pak naplní, nebo ne, někdy zůstane jen u té fantazie.

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

Že prý trávíme denně několik hodin na mobilu, na sociálních sítích, na počítači, u televize... To je určitě lež jako věž! Kde bychom na to vzali čas???

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka... Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma: 15,69 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Za časů UčíTelky

Jste na home office, v dětském pokoji neskutečně kašle vaše dítě, měříte mu teplotu, dáváte mu zábaly, děláte s ním úkoly, zapínáte inhalační “kočku”, řešíte pracovní problémy, vyzvednutí mladšího sourozence ze školky...

1.3.2024 v 23:40 | Karma: 14,26 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Mluno, električina, síla blesková

Green Deal. Obnovitelné zdroje. Fotovoltaika. Elektromobilita. Udržitelnost. Blackout. Náklady za energii. Úsporná opatření.

28.2.2024 v 21:25 | Karma: 11,82 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 166
  • Celková karma 15,14
  • Průměrná čtenost 533x
Mám ráda kočky, plavání a dlouhé pěší procházky, dobrou kávu a suchá červená vína z Moravy i od Mělníka.

Seznam rubrik