Letní odhalení

Co muži mají, a ženy ne, na to je celkem jednoduchá odpověď. Ale naopak? Co ženy mají a muži nemají? 

Do bratra mé kamarádky z Moravy se před lety zamilovala pěkná a hodná Maruška s bohatým věnem. Ale on ji nechtěl. A nechtěl ani prozradit proč. Až jednou, po několika sklenkách vinného moku a pár locích páleného ovoce se svěřil své sestře. Maruška by se mu líbila, ale má tvarohové nohy! Tehdy jsem to slyšela poprvé v životě. Holka byla krev a mlíko, úsměv na líci, srdce na dlani, ale nohy samý dolíček… Naše maminky a babičky mívaly v mládí pupínky a v pokročilém věku kůži vrásčitou, povislou, s vystouplými žilami, ale dolíčky si nepamatuji.

Časem se začalo psát o pomerančové kůži. Voňavý oranžový plod má kůru plnou dolíčků a sluší mu to. Ale kůži jako pomeranč, tu žádná z nás nechce! A pak se najednou objevilo to ošklivé slovo celulitida. A nejen slovo, realita! Celulitida je na každé pláži, na koupališti, prostě u vody. Tam se odhalí všichni. Každý se chce prohřát a nasbírat na zimu vitamín D.

Jde prý o změny tukového vaziva. V oblasti pánve a dolních končetin se vlivem hormonů, dědičnosti, sedavého zaměstnání, kouření, dlouhého stání, nedostatečného pitného režimu, vyššího věku a hmotnosti objeví hrbolky a dolíčky. Nějak se zvětší tukové buňky a je zle. Celulitida se vyskytuje nejčastěji v oblastech, kde dochází ke zvýšenému usazování podkožního tuku. Na bocích, stehnech, bříšku a zadečku. Můžeme ji však najít i na horní části paží! Internet je plný návodů, jak se celulitidy zbavit. Nabízí se terapie, dietní opatření, přístrojové ošetření i bylinné kúry.

Doporučuje se nekouřit, vysadit hormonální antikoncepci, jíst čerstvé ovoce, hýbat se, ale… Tohle všechno  spousta z nás dodržuje. Ale když se koukneme kolem sebe na odhalené nohy a hýždě v bikinách a tangách, naskytne se často pohled na jakousi měsíční krajinu se spoustou dolíků a dolíčků. Většinou na tělech starších a pokročilých, ale bohužel také na zadečcích mladých holek.  A chlapi nic? Valná většina má nožky svalnaté, pevné, stejně jako zadky. Nohy do iks nebo do ó, ale žádný dolík. Nespravedlnost!

A tak my ženy máme aspoň důvod se po létě zase těšit na chladnější období, kdy se dolíčky schovají. Nejsou vidět v silnějších barevných punčocháčích, v džínách, v legínách na cvičení, v kalhotách na jógu, na kolo, na lyže. Něco pozitivního na tom, že teplé dovolenkové dny jednou skončí…

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Medová | úterý 25.7.2023 10:15 | karma článku: 14,55 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 18,87

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 11,01

Olga Medová

Zahalená a odhalená

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04

Olga Medová

Útřivé

18.3.2024 v 23:55 | Karma: 15,69