Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné… lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka… Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

Soustředění studenti a studentky, těch je výrazně více. Dotazy a odpovědi. Moderní posl(o)uchárna. A čím víc poslouchám, tím zjišťuji, jak málo toho o architektuře vím.

Takhle to vypadalo na podzim roku 2016, kdy jsem se poprvé přihlásila na univerzitu třetího věku. „Třetí věk“ se mi sice tehdy ještě zdál vzdálený, ale čerstvě po absolvování doplňujícího studia na pedagogické fakultě jsem zatoužila rozšířit si své obzory v naprosto jiné oblasti a tentokrát dobrovolně. Ne jako štvané učitelstvo, co téměř nosilo na klopě nápis NEKVALIFIKOVÁN, ač desítky let učilo na prvním stupni, jenže mělo aprobaci třeba čeština a výtvarka, což je stupeň druhý. Nebo to s těmi stupni mělo obráceně…

Volba padla na kurz fakulty architektury ČVUT, protože nabízel téma, o kterém jsem nevěděla vůbec nic. Světová architektura 20. století - nositelé Pritzkerovy ceny. Těšila jsem se na každé pondělí, i když bylo odpoledne hodně hektické. Oběd za běhu, bus do Prahy, metro, kvapný přestup z trasy B na A, vlastně vše v poklusu, abych si v kavárně Prostoru v NTK nebo na FA v kiosku pro studenty stihla koupit nezbytnou velkou kávu v kelímku. Na lavici blok, propiska, brýle na blízko i na dálku. A to kafe. Minutu před začátkem hotovo.

Zaujala mě nejen výuka, ale i úžasný přístup přednášejících ke "studentům". K účastníkům kurzů, kteří na rozdíl od řádných studentů (nadějí pro budoucí českou, možná i světovou architekturu) už žádnou výjimečnou stavbou prostředí kolem nás neobohatí. Díky za nadšení, snahu, čas, který věnují nám, starším a pokročilým, kteří už mají mnohá studia ke své profesi za sebou a vzdělávají se pro radost, a pro jakousi zvídavost, která není jen atributem mládí, ale bývá rysem člověka. S některými účastníky se proto potkávám i na dalších akcích, které se týkají architektury. Na přednáškách historika architektury v Kaštanu, U Černé Matky Boží, v Caféidoskopu, na Dnech EHD, na OPEN HOUSE, ve Fragnerově galerii i v CAMPu.

Úplně jinak se nyní dívám na svět kolem sebe. Na paláce i chaloupky, obytné domy i obchodní centra, honosné vily i panelová sídliště. Jiným okem vnímám industriální stavby, dokážu najít půvab v budovách chemičky i elektrárny.

Miluji cihlové komíny, točitá schodiště, oblíbené i zatracované luxfery. Půjčuji si knihy o architektuře, velké výpravné publikace, které se mi nevejdou do domácí knihovny. Chodím na jiné výstavy než dříve, při procházkách metropolí se dívám nahoru “do korun” domů a objevuji poklady, dříve pro mě skryté. Zaujmou mě detaily, kterých bych si dříve nevšimla. A fotím a fotím a ukládám a třídím fotografie. Splnila jsem si sen  přespat v designovém Jizerském pokoji Davida Vávry v libereckém hotelu. Byla jsem v Bauhausu, ne v tom obchodě, ale v německém Dessau, a pak i virtuálně s 3D brýlemi na výstavě v Goethově institutu na Masarykově nábřeží.

Po přednášce o Dejvicích jsem si prošla okolí fakulty. Ač mimopražská, mám k lokalitě blízký vztah, manžel a syn studovali na FEL ČVUT. Já jsem byla studentkou SPgŠ v budově bývalého Benešova  gymnázia na Evropské. Na budovu jsem koukala úplně novýma očima. Dokonce jsem vzala za kliku a bylo otevřeno, tak jsem se podívala i dovnitř, touha nahlédnout do míst, kde jsem studovala téměř před půl stoletím, byla silnější než strach, že mě tam zamknou! Uvnitř bylo vidět, že do školství peníze proudem neplynou, ale na druhé straně kvalita interiéru je taková, že dodnes slouží bez velkých úprav. V 18 letech jsem budovu ještě neuměla ocenit, vnímala jsem ji prostě jako školu… Ale chodila jsem tam moc ráda!

Nadšení mi vydrželo sedm semestrů. A pak se objevil covid 19. Během několika dnů uzavřel celou Prahu 6, a pak i ostatní školy. Jako v pohádce o Šípkové Růžence vir uspal vzdělávání, kulturu, sportovní a pohybové aktivity a zavřel nás doma. Naštěstí ne na sto let.

Předloni v říjnu jsem se do posluchárny Krejcar s číslem 111 vrátila. Nadšený přednášející, fotografie, jen studentů razantně ubylo. Letos už je nás zase víc a radostně se vítáme. Baví nás přednášky, exkurze a vycházky. Navštívili jsme hvězdárnu v Ondřejově, v Ďáblicích a dokonce i planetárium, ve kterém probíhá rekonstrukce.

Kamarádka mi nedávno říkala, že její maminka jezdí na univerzitu třetího věku už 15 let! Mám tedy ještě co dohánět…

 

 

 

Autor: Olga Medová | pondělí 18.3.2024 23:55 | karma článku: 15,69 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Olga Medová

Zahalená a odhalená

U ženy většina mužů ráda popustí uzdu své fantazii a představuje si to, co je skryto. Představy se pak naplní, nebo ne, někdy zůstane jen u té fantazie.

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

Že prý trávíme denně několik hodin na mobilu, na sociálních sítích, na počítači, u televize... To je určitě lež jako věž! Kde bychom na to vzali čas???

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Za časů UčíTelky

Jste na home office, v dětském pokoji neskutečně kašle vaše dítě, měříte mu teplotu, dáváte mu zábaly, děláte s ním úkoly, zapínáte inhalační “kočku”, řešíte pracovní problémy, vyzvednutí mladšího sourozence ze školky...

1.3.2024 v 23:40 | Karma: 14,26 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Mluno, električina, síla blesková

Green Deal. Obnovitelné zdroje. Fotovoltaika. Elektromobilita. Udržitelnost. Blackout. Náklady za energii. Úsporná opatření.

28.2.2024 v 21:25 | Karma: 11,82 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Co nemám, nepotřebuji?

Vystupuji z auta a beru si ze zadního sedadla batoh..., ale skoro se orosím. Kde mám proboha svou bundu?

24.2.2024 v 22:31 | Karma: 17,74 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

  • Počet článků 166
  • Celková karma 15,14
  • Průměrná čtenost 533x
Mám ráda kočky, plavání a dlouhé pěší procházky, dobrou kávu a suchá červená vína z Moravy i od Mělníka.

Seznam rubrik